Beta karoten
β-karoten jaki je crveno-narančasti pigment kojim obiluju biljke i voće i koji doprinosi narančastoj boji raznih vrsta voća i povrća – najizrazitiji primjer je mrkva.
Biljni karotenoidi su primarni dijetalni izvor pro-vitamina, a apsorbiraju se u tankom crijevu. Učinkovitost apsorpcije procjenjuje se na 9-22 % što ovisi o obliku u kojem je β-karoten (kuhano ili sirovo povrće, u dodacima), unosu masti i ulja u isto vrijeme, trenutnoj razini vitamina A i β – karotena.
Posebno bogati izvori β-karotena su sirovo palmino ulje, žuta i narančasta voća kao što su mango i papaya, narančasto korjenasto povrće poput mrkve, slatki krumpir, tikvice i zeleno lisnato povrće kao što su špinat i kelj. Zanimljivo je da sirovo palmino ulje ima 10 puta veći sadržaj β-karotena od mrkve. Beta karoten je važan vitaminski dodatak prehrani i prirodno bojilo.
CAS: 7235-40-7 Molekularna formula: C40H56 Molekularna masa: 536,87 g mol−1