

Dekstroza
Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata. Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka.
Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje. Prirodni oblik, (D-glukoza), naziva se još i dekstroza, posebice u prehrambenoj industriji.
Glukoza je univerzalno gorivo u biologiji. Možda se raznovrsnost njenog korištenja (u usporedbi s fruktozom) može objasniti njenom dostupnošću primitivnim biokemijskim sistemima. Kemijskim vezivanjem glukoze i fruktoze nastaje saharoza, dok su škrob, celuloza i glikogen neki od polimera glukoze (polisaharidi).
Glukoza se komercijalno proizvodi hidrolizom škroba koji se, pak, može dobiti od raznih usjeva – dok se, npr. u USA koristi gotovo isključivo kukuruz, u raznim drugim zemljama koristi se i riža, pšenica, manioka, itd.
Budući da je glukoza osnovna potreba mnogih organizama, ispravno razumijevanje njene kemijske strukture dalo je veliki doprinos u općem napredovanju iz organske kemije.
U prehrambenoj industriji dekstroza ima vrlo široku primjenu u proizvodnji začinskih smjesa za mesnu industriju, sladoleda, pekarstvu, proizvodnji raznih praškastih proizvoda, itd.
CAS: 50-99-7 Molekularna formula: C6H12O6 Molekularna masa: 180,16 g mol−1