27. 01. 2023.

Dekstroza

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata. Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka.

Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje. Prirodni oblik, (D-glukoza), naziva se još i dekstroza, posebice u prehrambenoj industriji.

Glukoza je univerzalno gorivo u biologiji. Možda se raznovrsnost njenog korištenja (u usporedbi s fruktozom) može objasniti njenom dostupnošću primitivnim biokemijskim sistemima. Kemijskim vezivanjem glukoze i fruktoze nastaje saharoza, dok su škrob, celuloza i glikogen neki od polimera glukoze (polisaharidi).

Glukoza se komercijalno proizvodi hidrolizom škroba koji se, pak, može dobiti od raznih usjeva – dok se, npr. u USA koristi gotovo isključivo kukuruz, u raznim drugim zemljama koristi se i riža, pšenica, manioka, itd.

Budući da je glukoza osnovna potreba mnogih organizama, ispravno razumijevanje njene kemijske strukture dalo je veliki doprinos u općem napredovanju iz organske kemije.

U prehrambenoj industriji dekstroza ima vrlo široku primjenu u proizvodnji začinskih smjesa za mesnu industriju, sladoleda, pekarstvu, proizvodnji raznih praškastih proizvoda, itd.

CAS:              50-99-7

Molekularna formula:      C6H12O6

Molekularna masa:        180,16 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.