20. 11. 2017.

Limunska kiselina

 

 Naziv proizvoda  

 

 

LIMUNSKA KISELINA MONOHIDRAT

E330

 

 

Sadržaj analize  

Standard BP98

Sadržaj  

99,5 % – 101,0 %

Oblik  

Bijeli ili prozirni kristali

Topivost  

Prolazno  

Identifikacijski test  

Prolazno  

Prozirnost i boja  

Čisto  

Barij  

Prolazno  

Kalcij  

≤ 200 ppm

Teški metali (kao Pb)

≤ 5 ppm

Željezo  

≤ 50 ppm

Kloridi (kao Cl)

≤ 50 ppm

Oksalati  

≤ 350 ppm

Sulfati  

≤ 150 ppm

Sadržaj vode  

7,5 % – 9,0 %

Sulfatni pepeo  

≤ 0,1 %

Aluminij  

≤ 0,2 ppm

Bakterijski endotoksini

≤ 0,5 IU/MG

Arsen  

≤ 1 ppm

Živa

≤ 1 ppm

Olovo  

≤ 1 ppm

Veličina mesha  

40 – 80 mesh

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.