25. 09. 2017.

Guar guma

Guar guma je ekstrakt sjemena guar graha gdje služi kao skladište hranjivih sastojaka i vode.  Najviše se uzgaja u Indiji i Pakistanu, a manje u SAD, Australiji, Kini i Africi.  Guar grah koristio se za prehranu ljudi i stoke kao i za gnojivo.  Sjemenke guara ljušte se i melju kako bi se dobila guar guma, grublji ili finiji prah bijele do sivkaste boje.  Industrijski se guar guma koristi kao kontrolni agent u naftnim bušotinama kako bi se olakšalo bušenje i spriječili gubici (curenje).  Guar guma je ekonomična jer ima gotovo osam puta veći zgušnjavajući potencijal od kukuruznog škroba – vrlo mala količina potrebna je da bi se postigla dovoljna viskoznost.  Koristi se u puno grana industrije kao što su tekstilna, papirna, farmaceutska, kozmetička kao i u proizvodnji eksploziva, rudarstvu i medicini.

Aplikacije u proizvodnji hrane su, također, mnogobrojne – u pekarstvu povećava prinos tijesta, otpornost te poboljšava teksturu i trajnost; u mliječnim proizvodima zgušnjuje mlijeko, jogurt, kefir i tekući sir te pomaže u održavanju homogenosti sladoleda; u mesnoj industriji služi kao vezivo.  Također se koristi u proizvodnji začina, dresinga za salate, roštilj umaka, kečapa, gotovim juhama, instant zobenim pahuljicama, slatkim desertima, ribljim konzervama, smrznutoj hrani i proizvodnji hrane za životinje.

 

 

 

 

 

 

CAS:                                         9000-30-0

Molekularna formula:             C12H24O12

Molekularna masa:                180,16 g mol−1

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.