27. 01. 2023.

Sušeni češnjak (granule, prah)

Češnjak je vrsta luka korištena u cijeloj povijesti i za kulinarske i u ljekovite svrhe. Ima karakteristično opor, začinjen okus.

Može doći u mnogim oblicima, uključujući svježe, smrznute, suhe, itd. Lako raste i uspijeva tijekom cijele godine u blagoj klimi, ali uspijeva i u hladnoj klimi.

Postoje različite vrste i podvrste bijelog luka. Utvrđeno je da ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje, a primjećene su i kardiovaskularne koristi zbog smanjenog nakupljanja kolesterola na stijenkama krvnih žila.

Moguć je i njegov pozitivan utjecaj na razinu šećera u krvi, a tijekom oba svjetska rata bio je korišten i kao antiseptik za sprečavanje gangrene.

Sušeni češnjak u prahu i granulama ima vrlo široku primjenu u prehrambenoj industriji, prije svega u mesnoj i proizvodnji začina i začinskih smjesa.

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.