15. 04. 2024.

Industrijska sol (tabletirana)

Sol je dijetetski mineral sastavljen prvenstveno od natrijeva klorida koji je neophodan za život.

Kristalne je strukture, a boja varira od bijele preko blijedo ružičaste do sivkaste boje, ovisno o porijeklu i načinu dobivanja.

Priča o soli jedna je od najstarijih u povijesti ljudskog roda i vezana za razvoj naše kulture i civilizacije. Već prije 3 000 godina, naši preci znali su cijeniti je i ona je, u velikoj mjeri, osigurala njihov opstanak i stvorila životni prostor. Tamo gdje je bilo soli, ljudi su se naseljavali.

Vrlo brzo sol je postala temelj procvatu trgovine i stvaranja moći – zanimljiv podatak je da je svojedobno najmoćnija sila svijeta, Habsburška monarhija, ostvarivala preko petine svog nacionalnog proizvoda baš proizvodnjom soli.

Sol je jedan od najvrednijih prirodnih materijala i ima razne namjene – poboljšanje ukusa hrane, kemijski čista farmaceutska sol za infuziju, sol za posipanje cesta u zimskim uvjetima i kao strateški resurs za industriju.

Sol je osnova za oko 10 000 proizvoda u raznim granama industrije. Prije pojave rashladnih uređaja unatrag 200-tinjak godina, sol je bila jedino sredstvo očuvanja i konzerviranja hrane.

Prema načinu dobivanja postoje tri vrste soli: kamena sol, morska sol i kuhana sol, a u industriji se većinom koristi kamena sol u formi praha ili tableta.

CAS:              7647-14-5
Molekularna formula:      NaCl
Molekularna masa:        58,443 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.