25. 09. 2017.

Bundeva sjemenke

Naziv proizvoda    

 

BUNDEVA SJEMENKE

 

Sadržaj analize   Standard
Senzorna svojstva:  
Izgled ravna, ovalna zrna, bez voćnog mesa
Miris karakterističan, orašast, bez stranih mirisa, nije užegao, nije pokvaren
Boja svijetlo do srednje zelena
Okus karakterističan, orašast, bez stranih okusa, nije užegao, nije pokvaren, čvrst na ugriz, svjež, suh
Fizikalno kemijski rezultati:  
Masti max 50 %
Sadržaj vode 8 %
FFA   max 3 %
Čistoća 99,95 %
Alfatoksin B1 max 2 ppb
Alfatoksin, ukupni max 4 ppb
Mikrobiološki rezultati:  
Ukupna broj < 200000
Kvasci i plijesni < 1000
Enterobacteriaceae < 10000
E. coli/g < 100
Coliform/g < 1000
Salmonella/25 g  
Materijal Sadržaj
Žitarice koje sadrže gluten u proizvodu
Rakovi/ u proizvodu
Jaja/proizvodi od jaja
Riba/proizvodi od ribe
Soja/ u proizvodu
Mlijeko/mliječni proizvodi
Orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi)
Celer/u proizvodu
Senf/u proizvodu
Sezam/u proizvodu
S02 i sulfiti sa više od 10 mg/kg
Lupinus (lat.)/u proizvodu
Mekušci/u proizvodu
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.