29. 07. 2017.

Vitamin B2 (riboflavin)

 

 

Naziv proizvoda

 

 

 

VITAMIN B2  

Sadržaj analize  

Standard  

Izgled  

Narančastožuti kristalni prah

Identifikacija  

Pozitivna  

Kiselost ili lužnatost

Provjerite boju ispitivane otopine nakon dodavanja odgovarajućih otopina

Lumiflavin

Apsorpcija filtrata od 440 nm ne prelazi 0,025 (USP); nije intenzivnije od BY6 (EP/BP)

Apsorpcija

0,31 – 0,33   A373 nm/A267 nm

 0,36 – 0,39   A444 nm/A267 nm

Veličina čestica

100 % prolazi kroz sito veličine otvora 60 mesha  

Specifična rotacija

 

između -115° i -135° (EP/BP/USP)

 

Gubitak sušenjem

≤ 1,5 %

 

Teški metali

Arsen

Olovo

Živa

Kadmij

 

 

< 10 ppm

NMT 1 ppm

NMT 1 ppm

NMT 0,1 ppm

NMT 1 ppm

 

Ostatak paljenja

 

≤ 0,3 % (USP)

   ≤ 0,1 % (EP/BP)

 

Ostatak otapala

 

Metoda IV <467>

(USP)

 

Uzorak (na suhoj bazi)

98,0 % – 102,0 % (USP)

97,0 % – 103,0 % (EP/BP)

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.