05. 05. 2024.

Ciklamat (natrijev) – zaslađivač

E952

Ciklamat je umjetni zaslađivač 30-40 puta slađi od šećera kojeg je 1937. na University of Illinois otkrio apsolvent Michael Sveda.

Poput mnogih drugih umjetnih zaslađivača, njegova slatkoća otkrivena je slučajno.

Ciklamat se u proizvodnji bezalkoholnih pića gotovo uvijek koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima (npr. aspartam, acesulfam i saharin) čime se postiže sinergijski učinak u gotovom proizvodu.

Također se koristi kao zaslađivač u farmaceutskim proizvodima.

U visokim koncentracijama ostavlja gorkasti „aftertaste“ što je jedan od razloga miješanja s drugim zaslađivačima. Ovaj umjetni zaslađivač izaziva kontroverze do današnjeg dana – njegov status kod FDA je nejasan i pod neprekidnim procesima, a odobren je u više od 60 zemalja.

CAS:                            139-05-9

Molekularna formula:            C6H12N NaO3S

Molekularna masa:               201,22 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.