Aspartam
SIGURNOSNO TEHNIČKI LIST
1. IDENTIFIKACIJA SIROVINE / PRIPRAVKA I PODACI O DOBAVLJAČU
Identifikacija sirovine ili pripravka:
Trgovačko ime: ASPARTAM
Kemijsko ime: N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine-methyl ester
Kemijska formula: C14H18N2O5
Podaci o dobavljaču:
Lamba d.o.o.
Mandrovićeva 20
10 000 Zagreb
tel.: 01/366 52 53
fax.: 01/236 00 70
2. SASTAV S PODACIMA O OPASNIM SASTOJCIMA
Kemijsko ime: ASPARTAM
Kemijska formula: C14H18N2O5
Opis: bijeli kristalni puder, slad, prehrambeni sastojak
CAS broj: 22839-47-0
EINECS broj: WM 3407000
Upotreba: sladilo i pojačavanje arome (prehrambeni sastojak)
3. ŠTETNOST SIROVINE
Nije toksično.
4. MJERE PRVE POMOĆI
Udisanje: maknite se na svjež zrak, pri velikoj inhalaciji kontaktirajte liječnika
U kontaktu s kožom: odstraniti kontaminiranu odjeću, nadraženo mjesto isprati velikom količinom vode. Operite odjeću prije ponovne upotrebe.
U kontaktu s očima: ispirati velikom količinom vode
Konzumacija: pri gutanju većih količina kontaktirajte liječnika radi preventive
5. PROTUPOŽARNE MJERE
Primjerena protupožarna sredstva: voda, pjena, suhi prah ili ugljični dioksid, kako je odgovarajuće za vatru i materijale. Aspartam može izbacivati toksične pare u uvjetima požara.
Neuobičajena vatra/opasnost od eksplozije: potencijalna opasnost od eksplozije para (vidi 9.).
Opasnost eksplozije klasa ST 1.
Specijalna procedura u gašenju vatre: nema
Aspartam u kombinaciji s talozima ne može biti zapaljen vrućim površinama (aspartam se topi i neće nastaviti gorjeti ili tinjati).
6. MJERE ZA SLUČAJ NEHOTIČNOG OSLOBAĐANJA
Osobne mjere opreza: nema
Mjere zaštite okoliša: nema
Rasipanje materijala: operite vodom
7. RUKOVANJE I SKLADIŠTENJE
Rukovanje: odgovarajuće mjere bi trebale biti poduzete da se minimizira nastanak praha (potencijalna opasnost od eksplozija para)
Ventilacija: adekvatna da se postignu preporučena ograničenja za izloženost parama
Ventilacija: preporučena
Skladištenje: skladištite u hladnom i suhom prostoru dalje od kemikalija. Preporučeno skladištenje ispod 20°C. Držite nekorišten proizvod originalno zapakiran. Ne izlažite otvorenu kutiju proizvoda relativnoj vlazi većoj od 45 %. Originalno pakiranje dobro je zaštićeno od vlage.
8. KONTROLA IZLAGANJA / OSOBNA ZAŠTITA
Zaštita dišnog sustava: iako nije proizvod koji podliježe mjerama za kontrolu prašine, zaštitne maske bi trebale biti nošene za vrijeme kratkoročnih susreta s proizvodom ako se ne provodi kontrola prašine na drugačiji način. Vrstu maske određuje se zavisno od lokalnih propisa i stupnja izloženosti. U uobičajenim uvjetima polu maska European std. prEN140 ili slična je dostatna. Potražite savjet stručnjaka.
Zaštita ruku: za veća izlaganja preporučuju se gumene rukavice
Zaštita očiju: zaštitne naočale
Zaštita kože: Nema posebnih zahtjeva, ali izbjegavajte produljeno izlaganje nezaštićene kože aspartamu, stoga što je prah higroskopan i može prouzročiti iritaciju kože.
9. FIZIKALNA I KEMIJSKA SVOJSTVA
Izgled: bijeli kristalizirani prah
Miris: bez mirisa
pH: između 4,5 i 6,0 (0,8 % (w/w) u vodi)
Gustoća tvari: 150 – 600 kg/m3 (ovisno od stupnju aspartama)
Topivost: u vodi, 20oC, 1 % (w/w)
Talište: nema reproduktivnog tališta. Aspartam proizvodi diketopiperazine (DKP) i metanol prije tališta. DKP se topi na 246oC.
Eksplozivnost:
Flash točka: nema raspoloživih informacija
Zapaljivost: BZ 1
Stupanj eksplozivnosti: ST 1
Minimum eksplozivne koncentracije: 13 g/m u zraku
Minimalna temperatura paljenja: 400oC
Minimum zapaljive energije: 10 mJ za fini prah. Više za grubi prah.
Minimalna eksplozivna prenapregnutost: Pmax = 9,3 bar gouge
Eksplozivna konstanta: Kst = 180 bar m/s
Specifična otpornost: 3,7 x 1013 Ωm
10. STABILNOST I REAKTIVNOST
Stabilnost: stabilan
Opasna polimerizacija: neće se pojaviti
Opasne dekompozicije produkta: normalno nema, može emitirati toksične pare u uvjetima požara
11. TOKSIKOLOŠKI PODACI
Inhalacija: dugotrajno izlaganje aspartamu može izazvati iritaciju dišnih organa
Nema specifičnih ograničenja pri izloženosti aspartamu, ali HSC preporučuje da se osoblje koje je izloženo drži ispod generalnih donjih granica za prah ustanovljene od OSHA, ACGIH, i COSHH, koje su za specifične granice postavili:
10 mg/m3 8-sati TWA ( totalna inhalacija praha) i
5 mg/m3 8-sati TWA (respiracija praha)
TWA = prosječno vrijeme mjerenja
Totalna inhalacija praha je sav prah koji može ući u nos i usta za vrijeme disanja.
Respiracija praha su dijelovi prašine koji mogu biti udahnuti u dubinu pluća.
U kontaktu s kožom: dulje izlaganje može prouzročiti iritaciju, aspartam je higroskopan i njegov karakter pri sušenju se drži odgovornim za većinu prijavljenih iritacija kože.
Dugotrajno izlaganje: opetovano ili produljeno izlaganje može u rijetkim slučajevima izazvati alergijske reakcije
U kontaktu s očima: produljeno izlaganje može izazvati iritaciju
Konzumacija: nije opasno (aspartam je prehrambeni sastojak)
Pretjerana konzumacija nije vjerojatna (aspartam je intenzivno sladak), ipak, ako se sumnja u to, potražite liječnički savjet zbog predostrožnosti.
Kratkotrajna toksičnost: prehrambeni sastojak; LD50 > 4000 mg/kg praktično neotrovno
Dugotrajna toksičnost: zakonodavci diljem svijeta, uključujući EU Scientific Committee for Food (SCF), Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) od FAO/WKO kao i US Food and Drug Administration (FDA) ustanovili su da je upotreba aspartama kao intenzivnog zaslađivača sigurna.
Kancerogenost: aspartam nije na listi kancerogenih niti potencijalno kancerogenih tvari (US National Toxicology Program i ostali)
12. EKOLOŠKI PODACI
Bioakumulativni potencijal: bioakumulacija se ne pojavljuje
Toksičnost za vode: nema, aspartam nema specifičnu otrovnost budući da se sastoji od aminokiselina. Ako aspartam uđe u vodeni okoliš u većoj količini zbog nezgode, može izazvati manjak kisika.
13. UPUTE ZA ODLAGANJE
Odlaganje pakiranja: tretirati kao industrijski otpad
Odlaganje aspartama: prema lokalnim propisima
14. TRANSPORTNI PODACI
Za prijevoz aspartama nema posebnih zahtjeva.
15. PROPISI
Nema posebnih propisa za etiketiranje ili klasifikaciju proizvoda (nema štetnih sastojaka).
16. DRUGE INFORMACIJE
Opaska: aspartam sadrži fenilalanine, stoga fenilketonuričari bi trebali kontrolirati uzimanje istog.
Svi gore navedeni podaci oslanjaju se na dosegnuti stupanj naših spoznaja i ne predstavljaju jamstvo za svojstva proizvoda. Korisnik našeg proizvoda treba poštivati postojeće zakone i odredbe na vlastitu odgovornost.