26. 02. 2024.

Agar agar

Agar je prah dobiven ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari koju dobijemo preradom morske trave Gelidium.  Izvodi se iz polisaharida koji se akumuliraju u staničnim zidovima crvenih algi.  Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje.  Ista ovisi o stupnju čistoće.  Riječ “agar” dolazi od agar-agar, malajskog naziva za alge (Gigartina, Gracilaria) iz kojeg se žele proizvodi.  Također je poznat kao kanten, kineska trava ili japanski riblji gel.  Razne vrste algi iz kojih se agar dobija ponekad se nazivaju cejlonskom mahovinom.

Agar se koristi kao laksativ, vegetarijanska zamjena želatine, zgušnjivač za juhe, u želeima, sladoledu i ostalim slasticama (važan sastojak slastica diljem Azije) te kao bistreći agent u proizvodnji pive.  Također se koristi kao dodatak hranjivim podlogama na kojima se, u sterilnim uvjetima, uzgajaju biljne ili bakterijske kulture, tj. kao kultivirajući medij za mikrobiološka ispitivanja i rad.  Ujedno zadržava vlagu, odnosno, kada se pomiješa s vodom, dobije se mekani gel.

 

  

  

  

 

CAS:                                          9002-18-0

Molekularna formula:             (C12H18O9)n

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.