Agar agar
Agar je prah dobiven ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari koju dobijemo preradom morske trave Gelidium. Izvodi se iz polisaharida koji se akumuliraju u staničnim zidovima crvenih algi. Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje. Ista ovisi o stupnju čistoće. Riječ “agar” dolazi od agar-agar, malajskog naziva za alge (Gigartina, Gracilaria) iz kojeg se žele proizvodi. Također je poznat kao kanten, kineska trava ili japanski riblji gel. Razne vrste algi iz kojih se agar dobija ponekad se nazivaju cejlonskom mahovinom.
Agar se koristi kao laksativ, vegetarijanska zamjena želatine, zgušnjivač za juhe, u želeima, sladoledu i ostalim slasticama (važan sastojak slastica diljem Azije) te kao bistreći agent u proizvodnji pive. Također se koristi kao dodatak hranjivim podlogama na kojima se, u sterilnim uvjetima, uzgajaju biljne ili bakterijske kulture, tj. kao kultivirajući medij za mikrobiološka ispitivanja i rad. Ujedno zadržava vlagu, odnosno, kada se pomiješa s vodom, dobije se mekani gel.
CAS: 9002-18-0
Molekularna formula: (C12H18O9)n