Sušeni luk – crveni
«Crveni» luk je izraz koji se koristi za mnoge biljke iz roda Allium, ali se obično misli na vrtni ili sjemenski luk koji je najrasprostranjeniji u ovom rodu biljaka.
Jedno je od najstarijih povrća i može se naći u velikom broju recepata u svim dijelovima svijeta.
Dostupan je u raznim oblicima kao svjež, smrznut, konzerviran, ukiseljen, u prahu, sjeckan, i «dehidriran» (sušen).
Njegova primjena je toliko široka da bi samo nabrajanje uzelo previše mjesta, a većinom su to općepoznate činjenice.
U prehrani i prehrambenoj industriji je primjena toliko široka da gotovo niti jedan potpuni obrok ne možemo zamisliti bez prisutstva ove moćne biljke.
Kao i ostala sušena povrća, suši se radi očuvanja i, u svakom načinu pripreme, nakon samo 10-15 minuta namakanja u vodi «nahrani» se vlagom te vrati u prvobitan oblik ne gubeći svoj prirodna svojstva – miris, okus ili boju.