Limunska kiselina
(monohidrat, anhidrid)
E330
Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.
Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.
Može postojati u formi anhidrata (bezvodna) ili kao monohidrat.
Limunska kiselina je slaba organska kiselina i prirodni konzervans koja se koristi za dodavanje kiselog okusa u hranu i bezalkoholna pića. Pojavljuje se u metabolizmu gotovo svih živih bića. Također se može koristiti i kao ekološki benigno sredstvo za čišćenje.
Limunska kiselina postoji, u količinama većim nego u tragovima, u raznim vrstama voća i povrća, ponajviše agrumima. Limun i limeta sadrže osobito visoke koncentracije limunske kiseline, čak i do 8 % suhe tvari tih plodova (oko 47 g/l u sokovima).
Koncentracije limunske kiseline u agrumima su u rasponu od 0,005 mol/l kod naranči i grejpfruta do 0,30 mol/l u limunu i limeti. Unutar vrste te vrijednosti variraju ovisno o uzgajivaču i uvjetima uzgoja. Soli limunske kiseline nazivaju se citrati (npr. trinatrijev citrat, kalijev citrat), a također se primjenjuju u prehrambenoj industriji (proizvodnja pića) kao regulatori kiselosti.
CAS: 77-92-9 Molekularna formula: C6H8O7 Molekularna masa: 210,14 g mol−1 (monohidrat) 192,124 g mol−1 (anhidrid)