

Vinska kiselina
E334
Vinska kiselina je bijela, kristalna organska kiselina koja se prirodno javlja u mnogim biljkama, posebice grožđu, te je jedna od glavnih kiselina koje se nalaze u vinu.
Dodaje se u hranu radi postizanja kiselog okusa, a koristi se i kao antioksidans.
Soli vinske kiseline su poznate kao tartarati.
Vinsku kiselinu prvi puta je iz kalijevog tartarata izolirao perzijski alkemičar Jabir Ibn Hayyan koji je također zaslužan i za brojne druge osnovne kemijske procese koji se i danas koriste.
Moderni proces razvio je 1769. švedski kemičar Carl Wilhelm Scheele. Koristi se u proizvodnji žbuke, gipsanih ploča i fasadnih smjesa gdje regulira brzinu sušenja.
U prehrambenoj industriji koristi se najviše u pekarstvu i proizvodnji vina gdje ima važnu ulogu u spuštanju pH vrijednosti prilikom fermentacije što sprečava razvoj mnogih nepoželjnih bakterija, a nakon fermentacije djeluje kao konzervans.
CAS: 87-69-4 Molekularna formula: C4H6O6 Molekularna masa: 150,087 g mol−1