15. 04. 2024.

Alkalizirani kakao prah 10-12%

Kakao prah se dobiva od zrna kakaovca te je, ovisno o procesu prerade, svjetliji ili tamniji prah tradicionalne “čokoladne” boje ili crvenkast.

Ako ima relativno nizak pH, kiselkastog je okusa i crvenkaste boje dok drugi proces prerade daje blaži okus i smeđu, čokoladnu boju.

Recepti s puno masti i/ili šećera, kao što su čokoladni kolači, koriste se intenzivnijom varijantom dok je blaža varijanta podesna za mliječne čokolade ili vruću čokoladu.

Kakao mase su ono što daje konačnom proizvodu karakterističan okus i boju, a kakao maslac je ono što daje glatkoću i nisko talište.

Također, kakao mase su ono što sadrži većinu antioksidansa povezanih s čokoladom. U skladu s tim, zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje čokolade u oblicima s većim sadržajem kakao masa u odnosu na kakao maslac.

U prehrambenoj industriji koriste se 2 tipa – naturalni kakao prah i alkalizirani kakao prah. Alkalizirani kakao prah je, najčešće, s 10-12 % udjela masti, a, u manjoj mjeri, koristi se i onaj s 20-22 % masti. Kakao prah nezaobilazan je sastojak mnogih slastica u kojima svakodnevno uživamo.

Kakaovac

Zrno kakaovca

Kakao prah svjetlije boje

Kakao prah tamnije boje

Kakao prah tamnije boje

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.