

Matična mliječ (liofilizirana)
Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela bijele do blijedožućkaste boje. Luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica te se koristi, s ostalim supstancama, za hranjenje ličinki u koloniji.
Također, kad se ukaže potreba za maticom, izabrana ličinka će dobivati velike količine matične mliječi kao jedini izvor hrane prva četiri dana svoga rasta.
Ovo brzo, rano hranjenje aktivira razvoj matičine morfologije, što uključuje i potpuno razvijene jajnike koji su potrebni za polaganje jajašaca. Sve ličinke u koloniji hrane se matičnom mliječi, ali ju odrasle pčele uopće ne konzumiraju.
Matična mliječ se sakuplja sa svake individualne matičine ćelije (saće) kada su matičine ličinke stare oko četiri dana.
To je izvanredan dodatak prehrani jer sadrži različite zdravstvene blagodati zbog sastojaka kao što su vitamini iz B-kompleksa, pantotenska kiselina (vitamin B5) i piridoksin (vitamin B6).
Sveukupni sastav matične mliječi je 67 % vode, 12,5 % sirovih bjelančevina, te 11 % jednostavnih šećera (monosaharidi), u koje je također uključen i relativno visoki iznos (5 %) masnih kiselina. Također sadrži i mnoge minerale u tragovima, neke enzime, antibakterijske i antibiotijske sastojke, te vitamin u tragovima.
Budući da je svježa matična mliječ nestabilna i lako mijenja izgled i svojstva, vrlo je uobičajen postupak liofilizacije (oduzimanje vode iz mliječi na temperaturi od oko -60°C) koji omogućava da aktivne tvari dugo ostanu sačuvane, a, kako se dobiva čista supstanca, apsorpcija u tkivo je znatno bolja.