03. 06. 2023.

Matična mliječ (liofilizirana)

Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela bijele do blijedožućkaste boje. Luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica te se koristi, s ostalim supstancama, za hranjenje ličinki u koloniji.

Također, kad se ukaže potreba za maticom, izabrana ličinka će dobivati velike količine matične mliječi kao jedini izvor hrane prva četiri dana svoga rasta.

Ovo brzo, rano hranjenje aktivira razvoj matičine morfologije, što uključuje i potpuno razvijene jajnike koji su potrebni za polaganje jajašaca. Sve ličinke u koloniji hrane se matičnom mliječi, ali ju odrasle pčele uopće ne konzumiraju.

Matična mliječ se sakuplja sa svake individualne matičine ćelije (saće) kada su matičine ličinke stare oko četiri dana.

To je izvanredan dodatak prehrani jer sadrži različite zdravstvene blagodati zbog sastojaka kao što su vitamini iz B-kompleksa, pantotenska kiselina (vitamin B5) i piridoksin (vitamin B6).

Sveukupni sastav matične mliječi je 67 % vode, 12,5 % sirovih bjelančevina, te 11 % jednostavnih šećera (monosaharidi), u koje je također uključen i relativno visoki iznos (5 %) masnih kiselina. Također sadrži i mnoge minerale u tragovima, neke enzime, antibakterijske i antibiotijske sastojke, te vitamin u tragovima.

Budući da je svježa matična mliječ nestabilna i lako mijenja izgled i svojstva, vrlo je uobičajen postupak liofilizacije (oduzimanje vode iz mliječi na temperaturi od oko -60°C) koji omogućava da aktivne tvari dugo ostanu sačuvane, a, kako se dobiva čista supstanca, apsorpcija u tkivo je znatno bolja.

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.