15. 04. 2024.

Sušeni krumpir

Krumpir je jedno od najrasprostranjenijih i najzastupljenijih svjetskih povrća, četvrti u svijetu po veličini prehrambenih usjeva nakon riže, pšenice i kukuruza.

Donesen je u Europu iz Amerike 1536. Postoji oko pet tisuća sorti krumpira u svijetu, a većina modernih krumpira uzgojena je u Sjevernoj Americi. Lako se uzgaja uz malo truda i lako se prilagođava raznim podnebljima.

Krumpir sadrži vitamine i minerale koji su od vitalnog značaja za ljudsku prehranu kao što su vitamin C, kalij, vitamin B6 te, u tragovima, tiamin, riboflavin, folna kiselina, niacin, magnezij, fosfor, željezo i cink.

Nutricionistički, krumpir je najpoznatiji po svojem sadržaju ugljikohidrata. Sušeni krumpir u granulama ili kockicama koristi se u prehrambenoj industriji prvenstveno u proizvodnji gotovih juha.

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.