22. 07. 2017.

Vanilin prah

Vanilin je organski spoj, u prirodi prisutan u vaniliji, a pronađen je i u prženoj kavi i kineskom crvenom boru.

Sintetski vanilin, umjesto prirodnog ekstrakta vanilije, koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Koriste se i metil i etil vanilin od kojih je etil vanilin skuplji, ali i jači, a time i učinkovitiji.

Ima primjenu u industriji mirisa, proizvodnji sredstava za čišćenje i farmaceutskoj industriji. Najviše se upotrebljava kao začin u slatkoj hrani.

Proizvodnja sladoleda i čokolade čini tri četvrtine potrošnje vanilina, a koristi se i u proizvodnji slastica i pekarskih proizvoda.

 

 

CAS:                            121-33-5

Molekularna formula:            C8H8O3

Molekularna masa:               152,15 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.