27. 01. 2023.

Bundeva sjemenke

Bundeva (buča) je biljka porijeklom iz Meksika, koja je dugo vremena prvenstveno asocirala na stočnu, a ne ljudsku prehranu.  No, danas je, s pravom, ova namirnica sve više na našim stolovima jer se od nje pripremaju vrlo ukusna, zanimljiva i nutritivno bogata jela.  Bundeva je, sa svojim „bučastim“ okruglim mesnatim plodovima intenzivne narančaste boje i okružena velikim zelenim listovima, pravi simbol obilja koje nam donosi jesen.  Danas je poznato više od 800 raznovrsnih bundeva, koje se po poljima pobiru od rujna nadalje.  Iz porodice buča najrašireniji uzgoj i upotreba ima tikvica (Langenaria vulgaris).  Bundeva je važan izvor beta-karotena – narančastog pigmenta koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, potreban za očuvanje našeg imunološkog sustava.  Lako je probavljiva, a na 100g sadrži 90% vode, 1,1% bjelančevina, 0,1% masti i 5,5% ugljikohidrata, te samo 45 kcal.  Zbog niskokaloričnosti i visokog udjela vlakana, čije male količine daju dugotrajan osjećaj sitosti, poželjna je u redukcijskim dijetama.  Bundeva sadrži selen koji je važan za normalan rad prostate, a sočno „meso“ bundeve sadrži kalcij, klor, fosfor, kalij, magnezij, mangan, kalcij, folate i vitamin C, dok najviše željeza ima u košticama.  Bučino ulje, pomalo „robustnog“ okusa, sve je više prisutno u prehrani zbog svojih pozitivnih svojstava.  Ono sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u održavanju zdravih krvnih žila, živaca i tkiva.

Sjemenke bundeve imaju deset puta veću hranjivu vrijednost od ostatka ploda, a čine 10% ukupne težine ploda.  Bogate su mnogim vitaminima i mineralima – zanimljivo je da, npr. sadrže veći postotak željeza od samog ploda.  Postotak bjelančevina u nekim vrstama doseže čak 31%, a sve esencijalne aminokiseline zastupljene su u optimalnom omjeru.  Šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba prosječne osobe za aminokiselinama, a količina esencijalnih aminokiselina veća je u sjemenkama nego u mesu.  Bučine sjemenke su u biljnom svijetu, uz laneno sjeme, najbolji izvor omega-3 masne kiseline.

Sjemenke se, po čišćenju bundeve, peru i suše te spermaju na suho i hladno mjesto.  Ljuska se guli neposredno prije upotrebe, ali treba paziti da se ne skine sivozelena potkožica u kojoj se nalaze najhranjiviji sastojci.  Sjemenke možemo zapeći u pećnici i time zamijeniti kaloričnije „grickalice“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.