20. 11. 2017.

Vinska kiselina

 

 

Naziv proizvoda  

 

 

 

L (+) VINSKA KISELINA PRIRODNA TIP G – 625

Sadržaj analize   Standard
Izgled Bezbojni ili bijeli kristali, bez mirisa
Identifikacija Odgovara zahtjevima
Boja i čistoća otopine Odgovara zahtjevima
Topivost 147 g/100 ml u vodi na 25°C
pH 2,2 (1,47 g/ml u vodi)
Čistoća min 99,90;  max 101,0 g/100 g
Specifična rotacija +12,0  +13,0 stupnjeva
Točka taljenja 168° – 170°C
Gubitak sušenjem max 0,20 g/100 g
Sulfatni pepeo max 0,05 g/100 g
Sulfati max 100 ppm
Kloridi max 50 ppm
Oksalna kiselina   max 15,0 ppm
Teški metali max 1,0 ppm
Željezo   max 1,0 ppm
Olovo max 0,05 ppm
Kalij max 10,0 ppm
Kalcij max 1,0 ppm
Natrij max 10,0 ppm
Živa max 0,005 ppm
Arsen max 0,0010 ppm
Ugljik-14 min 12,0 dpm/g C
Organske nečistoće Odgovara zahtjevima
Veličina čestica

   >800 µ = 5,0 % max

     200 – 800 µ = ≥ 90 %

    <200 µ = 5,0 % max

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.