

Karagenan
E407
Karagenani su polisaharidi koji se izdvajaju iz crvenih algi i koriste u industriji kao zgušnjivači i stabilizirajući agensi.
Njihova posebna prednost je rastezljivost – stanjuju se pod pritiskom i vraćaju viskoznost nakon prestanka pritiska. To znači da se lako ubrizgavaju nakon čega se ponovo ukrute.
Iako su se karagenani počeli koristiti u industriji oko 1930., prvi su put korišteni u Kini oko 600. g. pr. Kr. te u Irskoj oko 400 g.
Postoje tri glavne komercijalne klase karagenana:
- Kappa (jaki, kruti gelovi s kalijevim ionima koji reagiraju s mliječnim proteinima)
- Iota (meki gelovi s kalcijem)
- Lambda (ne želira i koristi se za zgušnjavanje mliječnih proizvoda)
Mnoge vrste crvenih algi proizvode različite vrste karagenana. Svi su topivi u vrućoj vodi, a samo Lambda oblik u hladnoj vodi.
Karagenani imaju vrlo široku primjenu u prehrambenoj industriji kao što su proizvodnja deserta, sladoleda, vrhnja, mlijeka, umaka, gelova za povećanje viskoznosti, piva, paštete i mesnih prerađevina, sojinog mlijeka, itd. Koriste se i u farmaceutskoj industriji.
CAS: 9000-07-1 Molekularna formula: C24H34O31S4-4 Molekularna masa: 946,76 g mol−1