17. 11. 2017.

Karagenan

E407

Karagenani su polisaharidi koji se izdvajaju iz crvenih algi i koriste u industriji kao zgušnjivači i stabilizirajući agensi.

Njihova posebna prednost je rastezljivost – stanjuju se pod pritiskom i vraćaju viskoznost nakon prestanka pritiska. To znači da se lako ubrizgavaju nakon čega se ponovo ukrute.

Iako su se karagenani počeli koristiti u industriji oko 1930., prvi su put korišteni u Kini oko 600. g. pr. Kr. te u Irskoj oko 400 g.

Postoje tri glavne komercijalne klase karagenana:

  • Kappa (jaki, kruti gelovi s kalijevim ionima koji reagiraju s mliječnim proteinima)
  • Iota (meki gelovi s kalcijem)
  • Lambda (ne želira i koristi se za zgušnjavanje mliječnih proizvoda)

Mnoge vrste crvenih algi proizvode različite vrste karagenana. Svi su topivi u vrućoj vodi, a samo Lambda oblik u hladnoj vodi.

Karagenani imaju vrlo široku primjenu u prehrambenoj industriji kao što su proizvodnja deserta, sladoleda, vrhnja, mlijeka, umaka, gelova za povećanje viskoznosti, piva, paštete i mesnih prerađevina, sojinog mlijeka, itd. Koriste se i u farmaceutskoj industriji.

CAS:                            9000-07-1         

Molekularna formula:            C24H34O31S4-4

Molekularna masa:               946,76 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.