Vitamin B2 (riboflavin)
E101
Vitamin B2 ili riboflavin je vitamin B-kompleksa koji se primjenjuje u obliku soli topljivih u vodi.
Često ga nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane što njegovu ulogu čini ključnom u održavanju zdravlja kod ljudi i životinja.
To je naračastožuti prah gorka okusa. Preporučene dnevne količine (RDA) za odraslu zdravu ženu su od 1,2 – 1,3 mg, a za zdravog muškarca su od 1,4 – 1,7 mg.
Osim što se koristi kao bojilo u proizvodnji nekih vrsta hrane (začini i slično), također ima široku primjenu u proizvodnji dječje hrane, žitarica za doručak, tjestenina, umaka, topljenih sireva, voćnih napitaka, vitaminski obogaćenih mliječnih proizvoda i nekih energetskih napitaka.
Riboflavin je u prirodi prisutan u šparogama, bananama, blitvi, siru, mlijeku, mesu, jajima i ribi.
CAS: 83-88-5 Molekularna formula: C17H20N4O6 Molekularna masa: 376,36 g mol−1