Aspartam
E951
Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha. Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.
Prvi je put sintetiziran 1965., a njegovu upotrebu u prehrambenim proizvodima odobrila je United States Food and Drug Administration 1980. – iste godine odobren je u nekoliko zemalja EU, a 1984. u svim zemljama članicama.
Zbog činjenice da sadrži fenilalanin trebaju ga izbjegavati osobe koje imaju fenilketonuriju (PKU), rijedak genetski poremećaj.
Najnoviji medicinski i znanstveni podaci ukazuju da je, na sadašnjoj razini potrošnje , aspartam siguran ne-nutritivni zaslađivač.
Kao i drugi peptidi, ima vrlo malu kalorijsku vrijednost od 4 kcal (17 KJ) po gramu. Budući da je količina potrebna za postizanje slatkog okusa toliko mala da čini kalorijski doprinos zanemarivim, aspartam je vrlo popularno sladilo za one koji pokušavaju izbjeći kalorije iz šećera.
Okus aspartama nije identičan onom šećera – slatkoća aspartama osjeti se neznatno kasnije nego ona od šećera, a traje duže.
CAS: 22839-47-0 Molekularna formula: C14H18N2O5 Molekularna masa: 294,3 g mol−1