Guar guma
Guar guma je ekstrakt sjemena guar graha gdje služi kao skladište hranjivih sastojaka i vode. Najviše se uzgaja u Indiji i Pakistanu, a manje u SAD, Australiji, Kini i Africi. Guar grah koristio se za prehranu ljudi i stoke kao i za gnojivo. Sjemenke guara ljušte se i melju kako bi se dobila guar guma, grublji ili finiji prah bijele do sivkaste boje. Industrijski se guar guma koristi kao kontrolni agent u naftnim bušotinama kako bi se olakšalo bušenje i spriječili gubici (curenje). Guar guma je ekonomična jer ima gotovo osam puta veći zgušnjavajući potencijal od kukuruznog škroba – vrlo mala količina potrebna je da bi se postigla dovoljna viskoznost. Koristi se u puno grana industrije kao što su tekstilna, papirna, farmaceutska, kozmetička kao i u proizvodnji eksploziva, rudarstvu i medicini.
Aplikacije u proizvodnji hrane su, također, mnogobrojne – u pekarstvu povećava prinos tijesta, otpornost te poboljšava teksturu i trajnost; u mliječnim proizvodima zgušnjuje mlijeko, jogurt, kefir i tekući sir te pomaže u održavanju homogenosti sladoleda; u mesnoj industriji služi kao vezivo. Također se koristi u proizvodnji začina, dresinga za salate, roštilj umaka, kečapa, gotovim juhama, instant zobenim pahuljicama, slatkim desertima, ribljim konzervama, smrznutoj hrani i proizvodnji hrane za životinje.
CAS: 9000-30-0
Molekularna formula: C12H24O12
Molekularna masa: 180,16 g mol−1