26. 02. 2024.

Beta karoten

β-karoten jaki je crveno-narančasti pigment kojim obiluju biljke i voće i koji doprinosi narančastoj boji raznih vrsta voća i povrća – najizrazitiji primjer je mrkva.

Biljni karotenoidi su primarni dijetalni izvor pro-vitamina, a apsorbiraju se u tankom crijevu. Učinkovitost apsorpcije procjenjuje se na 9-22 % što ovisi o obliku u kojem je β-karoten (kuhano ili sirovo povrće, u dodacima), unosu masti i ulja u isto vrijeme, trenutnoj razini vitamina A i β – karotena.

Posebno bogati izvori β-karotena su sirovo palmino ulje, žuta i narančasta voća kao što su mango i papaya, narančasto korjenasto povrće poput mrkve, slatki krumpir, tikvice i zeleno lisnato povrće kao što su špinat i kelj. Zanimljivo je da sirovo palmino ulje ima 10 puta veći sadržaj β-karotena od mrkve. Beta karoten je važan vitaminski dodatak prehrani i prirodno bojilo.

CAS:              7235-40-7

Molekularna formula:      C40H56

Molekularna masa:        536,87 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.