Sušeni poriluk
Poriluk je povrće koje pripada istoj obitelji biljaka kao i luk i češnjak. Jestivi dio poriluka je snop listova ovojnice koja se naziva stabljika. Izdržljiv je, te mnoge vrste mogu ostati u zemlji tijekom zime kako bi se brale po potrebi. Sušeni primjerci iz arheoloških nalazišta u drevnom Egiptu, kao i zidne rezbarije i crteži ukazuju da je poriluk bio dio egipatske prehrane od najmanje 2. tisućljeća prije Krista pa nadalje. Možda je zanimljivo navesti da je poriluk bio omiljeno povrće cara Nerona, koji ga je konzumirao u juhu ili u ulju, vjerujući da je koristan za kvalitetu njegova glasa. Također je jedan od nacionalnih amblema od Walesa uz što je vezana stara legenda. U Rumunjskoj, poriluk je simbol Oltenije, povijesne regije u jugozapadnom dijelu zemlje.
Sušeni poriluk ima široku primjenu u prehrambenoj industriji – čest je sastojak gotovih juha, raznih začina i začinskih smjesa jer svojim karakterističnim, a ipak dovoljno blagim okusom, savršeno odgovara nizu proizvoda kojima možda i nije dominantna komponenta.