15. 04. 2024.

Sušeni poriluk

Poriluk je povrće koje pripada istoj obitelji biljaka kao i luk i češnjak.  Jestivi dio poriluka je snop listova ovojnice koja se naziva stabljika.  Izdržljiv je, te mnoge vrste mogu ostati u zemlji tijekom zime kako bi se brale po potrebi.  Sušeni primjerci iz arheoloških nalazišta u drevnom Egiptu, kao i zidne rezbarije i crteži ukazuju da je poriluk bio dio egipatske prehrane od najmanje 2. tisućljeća prije Krista pa nadalje.  Možda je zanimljivo navesti da je poriluk bio omiljeno povrće cara Nerona, koji ga je konzumirao u juhu ili u ulju, vjerujući da je koristan za kvalitetu njegova glasa.  Također je jedan od nacionalnih amblema od Walesa uz što je vezana stara legenda.  U Rumunjskoj, poriluk je simbol Oltenije, povijesne regije u jugozapadnom dijelu zemlje.

Sušeni poriluk ima široku primjenu u prehrambenoj industriji – čest je sastojak gotovih juha, raznih začina i začinskih smjesa jer svojim karakterističnim, a ipak dovoljno blagim okusom, savršeno odgovara nizu proizvoda kojima možda i nije dominantna komponenta.

 

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.