

Sušena mrkva
Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.
U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina A, B, i C te razne minerale.
Mrkve još sadrže alkaloide, eterična ulja, masna ulja i organske kiseline. Konzumirati se može na različite načine, od sirove preko kuhane, pečene, kuhane na pari, itd.
Izvanredan je dodatak nizu jela kao što su juhe, variva, itd. Vrlo je prisutna i u proizvodnji hrane za ljubimce. Mrkva se suši radi očuvanja i, u svakom načinu pripreme, nakon samo 10-15 minuta namakanja u vodi «nahrani» se vlagom te vrati u prvobitan oblik ne gubeći svoj prirodna svojstva – miris, okus ili boju.
Stoga je u takvom obliku idealna za korištenje u prehrambenoj industriji. Sušena mrkva nezaobilazan je sastojak u proizvodnji svih vrsti gotovih jela, juha, začinskih smjesa, itd.