15. 04. 2024.

Fruktoza

Fruktoza (voćni šećer) je jednostavan monosaharid kojeg nalazimo u mnogim biljkama.  To je jedan od tri prehrambena monosaharida, uz glukozu i galaktozu, koji se apsorbiraju direktno u krvotok tijekom probave.  Fruktozu je 1847. g. otkrio francuski kemičar Augustin-Pierre Dubrunfaut.  Čista, suha fruktoza je vrlo slatka (najslađa od svih šećera, dvostruko slađa od konzumnog šećera u kristalnom obliku), bijela, bez mirisa, kristalne strukture, najviše topiva u vodi od svih šećera.  U nedostatku inzulina, fruktoza ima sposobnost konvertiranja u glukozu u jetri i na taj način doprinosi rastu glukoze u krvi.  Za razliku od saharoze i glukoze, ne uzrokuje nagle promjene u razini glukoze u krvi (što kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole) nego se apsorbira mnogo sporije uzrokujući samo manje promjene u razini glukoze u krvi.  Stoga se koristi kao zaslađivač za oboljele od šećerne bolesti.  Nalazimo je u medu, voću, grožđu, cvijeću, bobicama i većini korjenastog povrća.  U biljkama, fruktoza može biti prisutna kao monosaharid i/ili kao sastavni dio saharoze. 

Komercijalno, fruktoza se najčešće dobija iz šećerne trske, šećerne repe i kukuruza.  Tri su oblika komercijalno najvažnija.  Kristalna je fruktoza monosaharid, suh i visoke čistoće.  Kukuruzni sirup visoke sadržine fruktoze mješavina je glukoze i fruktoze kao monosaharida.  Saharoza je treći oblik.  Svi oblici fruktoze, uključujući voće i sokove, obično se dodaju u hranu i piće zbog poboljšanja okusa i teksture kao i postizanja željene boje kod nekih pečenih namirnica.  Fruktoza pokazuje učinak sinergije slatkoće kada se koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima.

 

 

 

 

CAS:                                        57-48-7

Molekularna formula:            C6H12O6

Molekularna masa:                180,16 g mol−1

 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.