26. 02. 2024.

Aspartam

E951

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha. Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Prvi je put sintetiziran 1965., a njegovu upotrebu u prehrambenim proizvodima odobrila je United States Food and Drug Administration 1980. – iste godine odobren je u nekoliko zemalja EU, a 1984. u svim zemljama članicama.

Zbog činjenice da sadrži fenilalanin trebaju ga izbjegavati osobe koje imaju fenilketonuriju (PKU), rijedak genetski poremećaj.

Najnoviji medicinski i znanstveni podaci ukazuju da je, na sadašnjoj razini potrošnje , aspartam siguran ne-nutritivni zaslađivač.

Kao i drugi peptidi, ima vrlo malu kalorijsku vrijednost od 4 kcal (17 KJ) po gramu. Budući da je količina potrebna za postizanje slatkog okusa toliko mala da čini kalorijski doprinos zanemarivim, aspartam je vrlo popularno sladilo za one koji pokušavaju izbjeći kalorije iz šećera.

Okus aspartama nije identičan onom šećera – slatkoća aspartama osjeti se neznatno kasnije nego ona od šećera, a traje duže.

CAS:             22839-47-0

Molekularna formula:     C14H18N2O5

Molekularna masa:      294,3 g mol−1
 

Aspartam je umjetni zaslađivač u formi granula ili praha.

Slađi je od šećera 200 puta i koristi se kao njegova zamjena u proizvodnji hrane i pića.

Mononatrijev glutaminat, također poznat kao natrijev glutamat i MSG, je natrijeva sol prirodne ne-esencijalne amino kiseline glutaminske kiseline.

U svom čistom obliku, pojavljuje se kao bijeli kristalni prah.

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, prah je ili kristal bijele do svijetlo-žute boje s antioksidativnim svojstvima.

Ime je izvedeno iz a (“ne”) i scorbutus („skorbut“), bolesti uzrokovane nedostatakom vitamina C.

Glukoza je jednostavni šećer, monoasaharid, te je jedan od najvažnijih ugljikohidrata.

Koristi se kao izvor energije kod životinja i biljaka. Jedan je od glavnih produkata fotosinteze i služi kao početna supstanca za respiraciju, tj. disanje.

Na sobnoj temperaturi, limunska kiselina je bijeli kristalni prah, lako topiv u vodi.

Industrijski se može dobiti iz limuna, ali se najčešće dobiva iz šećera fermentacijom pomoću plijesni.

Mrkva je korjenasto povrće, obično narančaste, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje čiji je jestivi dio glavni korijen.

U Starom vijeku mrkva je bila korištena kao ljekovita biljka zbog toga što sadrži znatne količine vitamina..

Rajčica koncentrat je gusta pasta od zrele rajčice iz koje su uklonjene sjemenke i kora.

Proizvodi se na 2 načina – «hot» i «cold break».  Dok «hot break» grije rajčicu na oko 100 °C, «cold break» se odvija na oko 66 °C..

Rajčica prah dobiva se sušenjem koncentrata rajčice na više načina od kojih dominiraju 2 komercijalna – AD («air dried») i SD («spray dried»).

Primjenom direktnog sušenja (AD) proizvod se suši grijanim zrakom na brži način, a rezultat je svjetliji prah.