Alkalizirani kakao prah 10-12%
Kakao prah se dobiva od zrna kakaovca te je, ovisno o procesu prerade, svjetliji ili tamniji prah tradicionalne “čokoladne” boje ili crvenkast.
Ako ima relativno nizak pH, kiselkastog je okusa i crvenkaste boje dok drugi proces prerade daje blaži okus i smeđu, čokoladnu boju.
Recepti s puno masti i/ili šećera, kao što su čokoladni kolači, koriste se intenzivnijom varijantom dok je blaža varijanta podesna za mliječne čokolade ili vruću čokoladu.
Kakao mase su ono što daje konačnom proizvodu karakterističan okus i boju, a kakao maslac je ono što daje glatkoću i nisko talište.
Također, kakao mase su ono što sadrži većinu antioksidansa povezanih s čokoladom. U skladu s tim, zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje čokolade u oblicima s većim sadržajem kakao masa u odnosu na kakao maslac.
U prehrambenoj industriji koriste se 2 tipa – naturalni kakao prah i alkalizirani kakao prah. Alkalizirani kakao prah je, najčešće, s 10-12 % udjela masti, a, u manjoj mjeri, koristi se i onaj s 20-22 % masti. Kakao prah nezaobilazan je sastojak mnogih slastica u kojima svakodnevno uživamo.